Çatı - Oluk Kar ve Buz Önleme ; Kar yağışı ve yağmur iniş boruları ile olukların buzla kapanması, çatıda eriyen kar ve buzun oluklardan akamamasına ve suların çatı arasına dolmasına neden olabilir. Bu durum çatı yalıtımının bozulmasına, çatı örtüsüne zarar verilmesine ve ısı kayıplarına yol açabilir.

EHT Mühendislik, çatı olukları ve çatılarda oluşan kar-buz sorununu çözmek için elektrikli ısıtıcı kablo kullanarak çatı - oluk kar ve buz eritme sistemleri uygular. Bu sistemler sayesinde sorunlar ortadan kalkar ve çatınız güvende olur.

Kar yağışı ile yağmur iniş boruları ve olukların buzla kapanması sonucunda, çatı üzerinde eriyen kar ve buz oluklardan akamayınca, suların çatı arasına dolması sonucunda, çatı yalıtımının bozulması ile çatı örtüsüne zarar verilmesi ve ısı kayıpları olmaktadır.

Çatı olukarı ve yağmur iniş borularında oluşan kar-buz sorununu EHT Mühendislik olarak (Ice and Snow Melting Systems for Roofs) elektrikli ısıtıcı kablo ile çatı olukları ve çatılarda Kar -buz eritme sistemleri ile sorunlar ortadan kalkacaktır.

EHT Mühendislik olarak Çatı , Çatı ve oluk ısıtma sistemleri ısıtma kablosu, sensörler, termostat ,Kontrol panosu ve bağlantı aparatlarından oluşur.

Kış koşullarının sert geçtiği iliklim koşullarında çatı olukları ve çatı saçaklarında oluşan sarkıtlar sebebiyle birçok yaralanma ve can kayıplarına varan sorunlar meydana gelmektedir.

Çatı üzerinde bulunan karların erimesi sebebiyle yağmur iniş boruları donması sonucunda tıkanıklar meydana gelmektedir. EHT mühendislik olarak bu sorunların oluşmaması için (roof defroster features high quality roof defrosting and snow removal) çatı oluklarına ve yağmur iniş borularına yüksek kalitede özel olarak üretilmiş ısıtma kablo sayesinde kar-buz birikimi sorunu çözülmesiyle birlikte bu sorunları ortadan kaldırıyoruz.

A. Çatı Oluklarında-Derelerinde Buzlanma Önleme

Çatı derelerinin ve olukların kar ve buz ile kapanarak, çatı üzerinde bulunan karın ve buzun tahliye edilememesi aşağıda belirtilen başlıca sorunlara neden olmaktadır.

• Çatıda Buz çözüldükten sonra yeniden donarak, çatılar veya oluklarda su hasarı meydana gelebilir.

• Büyük kütleler halinde buzların düşmesi halinde ciddi maddi hasarlar veya yaralanmalar oluşabilir.

• Oluklardan akamayan eriyen kar suyu, iç duvarlardan sızarak yalıtım malzemelerinin hasar görmesine neden olabilir.

Bu problemlerin çözümü için ısıtıcı kablo üretilmiştir. Buzlanmanın önleneceği uygulanan ısıtıcı kablo, kontrol ünitesi vasıtasıyla otomatik devreye girer ve buzlanmanın oluşumu engellenir.

a) Elektrikli Isıtıcı Kablo ile Çatı Isıtma

Elektrikli ısıtıcı kablo ile çatı oluk ısıtma sistemlerinde suyun akış yolları açık tutulmuş olacağından sorun yaşanması için bir neden kalmaz. Bu kablolar hiçbir tehlike yaratmadan en kötü kış koşullarında dahi sorunsuz çalışırlar.

Uygulamada bir hata yapılamaz ise ömürleri uygulanan binanın yaşı kadardır.

i. Kendini Limitleyen (Self Regulating) Isıtıcı Kablo ile Çatı Isıtma

Kendini sınırlayan (Self regulating) ısıtıcı kablo, özel yapıları nedeniyle kendi sıcaklığı arttıkça gücü, ısıya dönüştürdüğü enerji azalır. Çatı ve oluklarda donmayı önlemek amacıyla kullanılan bu kablolar aşırı ısınma riski olmayan bu kablo cinslerine göre en çok 65oC ısınmayı ve enerji tüketmeyi keser.

Kendini Düzenleyen kablo da çok çeşitli güç ve izolasyon özeliklerinde üretilmektedir. Hiçbir şekilde aşırı ısınma ve temas ettiği yüzeyi yakma olasılığı yoktur. Bu özellikleri sayesinde oluk içlerinde veya çatı yüzeylerde birbirine temas edebilirler. Çok kısa parçalar halinde kullanılabilmesi mümkündür. Ayrıca PVC membran gibi çatı sıcaklık dayanımı düşük izolasyon malzemelerle birlikte güvenli olarak kullanılabilir.

ii. Seri Dirençli Isıtıcı Kablo ile Çatı Isıtma

Çatılarda ve zemin ısıtma sistemlerinde kullanılan fabrikasyon sonlandırmalı seri dirençli ısıtıcı kablo çekeceği akım değerlerinin aşırı yükselmesini önlemek için belirli bir uzunluk sınırlamasına göre üretilmelidir. Yani üretilen kablonun ısınan kısımlar kesilemez. 5 metre de 200 metreye kadar belli boylarda üretilebilirler

Tek iletken ve çift iletkenli olmak üzere iki tip seri dirençli ısıtıcı kablo (serial resistance cable) vardır. Tek iletkenli (Single line) ısıtıcı kablonun yapısında 1 adet rezistans bulunur ve bir ucundan faz diğer ucundan nötr bağlantısı yapılacak şekilde üretilmiştir. Çift iletkenli (Twin line)seri dirençli ısıtıcı kablonun yapısında rezistans bir uçtan başlayıp sonra o uca geri dönecek şeklide 2 adettir böylece tek uçtan faz ve nötr bağlantısı yapılarak bağlantı kolaylığı sağlar.

iii. Çatı Oluk Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Çatıda veya olukta buzlanma başlangıcı bir buz detektörü ile tespit edilir. Nem ve sıcaklık sensörü ile kontrol ünitesinden oluşan buz detektörü ile sistem otomatik olarak devreye girer. Böylece gereksiz enerji tüketimi oluşmaz. Hava sıcaklığı çok düşük olsa bile eğer nem değeri düşükse, buzlanma yok ise sistem devreye girmeyecektir. Sistem devreye ancak hava sıcaklığı sıfırın altında iken ve aynı zamanda yüzeyde nem varsa yani buzlanma riskinin oluştuğu anda girecektir. Böylece buz oluşumu hiç gözlenmeden önlenmiş olacaktır.

B. Çatı Saçaklarında Kar Eritme Sistemleri

a) Elektrikli Isıtıcı Kablo ile Çatı Saçak Isıtma

Buz ve kar eritme sistemleri çatı kenarları boyunca uygulanır. Bu alanlar dışında her türlü bölgede kar birikmesini ve buzlanma yaşanması önler. Böylece borular, saçak kısımları ve çatılar korunurken kar ve buz hızlı bir şekilde eriyip boşaltılmış olur.

Çatı saçağına ısıtma uygulaması yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç detay vardır.

Çatı yapısı gereğince eğimli olarak inşa edilmesindeki amaç karı ve buzu çatı üzerinde tutmamaktadır. Sadece çatı üzerinde 1 metre veya 0.5 metre yapılan ısıtma sisteminde ısıtma yapılmayan yüzeylerde biriken kar çatı yüzeyinden akarken ısıtıcı kabloya aşırı yük binerek ısıtıcı kabloyu çatı yüzeyinden sökebilir. Bu gibi durumların oluşmaması için çatı yüzeyine kar tutucu gibi mekanik destekler yapılması gerekebilir.