1. ISITICI KABLO ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Isıtıcı kablo kullanım alanlarına göre 3 farklı tipte üretilir.

  • Seri dirençli ısıtıcı kablo
  • Self regulating (kendini düzenleyen) ısıtıcı kablo
  • Sabit güçlü ısıtıcı kablo

2.ISITICI KABLONUN KULLANIM ALANLARI NERELERDİR?

Isıtıcı kablonun kullanım alanları ısı ihtiyacı olan neredeyse tüm ortamlarda kullanılabilir. Endüstriyel ve evsel alanlarda boru hatlarında ve tanklarda donmayı önleme, garaj rampalarında, bina girişlerinde, açık teraslarda kar ve buzlanma oluşumunun istenmediği her alanda, bina çatılarında ve yağmur oluklarında, bitki seralarında kar-buz önleme sistemlerinde ısıtıcı kablo kullanılmaktadır.

Zemin ısıtma uygulamasına ihtiyaç duyan evlerde, konteynerlerde camilerde, banyolarda, kış bahçelerinde, hamamlarda, spor sahaları gibi ısıtma uygulamalına ihtiyaç duyulan her alanda kullanılabilirler.

3.ISITICI KABLO ARIZALAR NELERDİR?

Isıtıcı kablo montaj sırasında veya montajdan sonra dış etmenler göz ardı edildiğinde arıza vermesi çok zordur. Ancak arızalı olması durumunda aşağıdaki olayla olmuş olabilir.

Çoğunlukla zemin ısıtma ve kar buz eritme sistemlerinde kullandığımız ve seri dirençli ısıtıcı kablo için; Soğuk ve Sıcak uçların birleştiği ek noktası mekanik zorlama sonucunda zarar görüp kırılmış olabilir. Montaj sırasında kablo birbirine temas ettirip aşırı ısınma sonucunda yanma olmuş olabilir.

Yaygın olarak tank ve boru hatları ısı izleme sistemlerinde kullandığımız self regulating ısıtıcılar için; Isıtıcı kablo termal izolasyon yapımı sırasında vida ile delinmiş olabilir, ısıtıcı kablo sonlandırmasında veya terminasyonunda kısa devre olabilir. Bu gibi durumlarda kablo delinmiş yerlerden kesilerek tekrar kullanılabilir.

4.ELEKTRİKLİ ISITMA KABLOSUNUN ARIZALI OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Sisteme enerji verilip devreye alınmadı ise ısıtıcı kabloya uyguladığınız izolasyon, Ohm kontrolü ve akım ölçüm testleri sırasında ortaya çıkacaktır

Kabloda eğer bir kaçak var ise ısıtma kablosuna besleme çıkışı veren ilgili devrenin kaçak akım rölesi atar ve bu size kontrol devresi üzerinden arıza olarak yansır ve panodan görsel olarak görebilirsiniz. Kaçak akım rölesi atmış ise; bunun anlamı ısıtıcı kabloda arıza vardır veya kaçak akım rölesinin kendisi arızalıdır, bu durumu kontrol etmek için ilgili devre enerjisi kesilerek pano içerisinde güç kablosu çıkışı üzerinden veya ilgili devrenin mahallinde ısıtıcı kabloya Meger testi uygulayarak sonuca ulaşabilirsiniz.

5.ELEKTRİKLİ ZEMİN ISITMA M2 MALİYETİ NE KADAR?

İç ortam elektrikli zemin ısıtma maliyeti m2 de kac watt güçle ısıtılmasına göre ve termostat tipine göre analog veya dijital olmasına göre değişecektir fakat ortalama olarak 15 ile 30 euro /m2 aralığında ortalama maliyeti vardır.

6.ELEKTRİKLİ ZEMİNİN ISINMASI NE KADAR SÜRER?

Elektrikli zemin ısıtma sisteminde uygulama yapılırken kablonun şapta ne kadar derine gömüldüğü ve hangi zemin yapısına sahip olduğuna göre zeminde bir saat içinde sıcaklık hissedilir. Sıcaklık kontrollü bir sistemde ısınmayı tatmin edici bir şekilde hissedilmesi için sıcaklığın depolanarak ısıtılması gerektiğinden, kablo taban döşemesine veya bir kum / çimento şapına gömülür ve ısınma süresi birkaç saattir. Isı yalıtımı, bu kurulumlarda sıcaklık stabilitesini ve konforu sağlar.

7. ELEKTRİKLİ KIŞ BAHŞESİ ISITMASI NEDİR?

Büyük balkonlar veya kış bahçelerinde ısınma çözümü için ısıtıcı kablo uygun maliyetli ve kurulumu kolay bir sistemdir. Cam balkon veya PVC ile kapatılmış bu alanlarda kışın ev konforunu yaşamak için yerden ısıtma yapılmaktadır. Yerden ısıtmada kullanılacak olan ısıtıcı kablo iklim ve balkon izolasyonuna göre seçilmelidir. Termostat ile kontrol edilen ısıtıcı kablo sizlere yıllarca oda konforu sağlamak için dizayn edilmiştir. Kış bahçeleri ve balkonlar ev içi mekanlardan daha yüksek güçte ısıtılarak (iklime ve dış ortam koşullarına göre değişkenlik gösterebilir) yaklaşık 200 w/m2 gibi güçte ısıtılması doğrudur.