Zemin Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

16 Aralık 2022

Elektrikli zemin ısıtma sistemleri, özellikle soğuk kış aylarında, yerden tavana doğru bir ısı akışı sağlar. Yerleri sıcak olan alanlar, soğuğa karşı da yalıtım özelliği sağlar ve alanın soğumasını önlerken, sıcaklığını korur.
Zemin ısıtma sistemleri; evlerin yatak odaları, salonları, çocuk odaları, banyo ve mutfak dahil olmak üzere her alanında kurulabilir. Aynı zamanda oteller, ofisler, camiiler için de kuruluma uygun sistemlerdir. Balkon, kış bahçeleri gibi dış alanların da ısınmasını sağlar.

Zeminin yapısına bağlı olarak farklı sistemler geliştirilmiştir. Ahşap, parke, beton ve seramik zeminler başta olmak üzere her zemin yapısına uygun sistem mevcuttur.

Zemin ısıtma sisteminin çalışma şekli ise yerden tavana doğrudur. Böylece ısı, bütün alana homojen bir şekilde dağılır.

Suya ve neme dayanıklı kablo, zeminin alt kısmına yerleştirilir ve sistemin kurulduğu ortama bağlı olarak ısı miktarı ayarlanır. Genellikle m2’de 200 ile 250 WATT aralığında güç tercih edilir. Bu aralık, ortamın şartlarına ve koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin hamam için kurulan zemin ısıtma sistemindeki kablo neme ve suya karşı dayanıklı olacak şekilde geliştirilmiştir.

Sera Zemini Isıtma Sistemleri

Zemin ısıtma sistemi ile seraların da sıcaklığı korunur. Kış aylarında, daha fazla bitkilenme veya çimlenmenin sağlanması ve bitkilerin daha kolay büyümesi için seralara özel olarak ısıtma sistemi geliştirilmiştir. Böylece bitkiler ve yetiştirilen sebze meyveler güvenli, sağlıklı bir ortamda yetişmektedir.

Sera ısıtıcı kablo hem dış hem de iç ortamda, zeminde veya sera sehpalarında kullanıma uygundur. Seralar için tercih edilen güç seviyesi genellikle m2’de 50 WATT’dır. Yine de toprak ısıtmak için yetiştirilecek olan bitkiye bağlı olarak ısınma seviyesi değişiklik gösterebilir. Örneğin tohum veya filiz soğanları gibi bitkilerin sıcaklığının daha yüksek olması ve sistemin ona göre ayarlanması gerekir.

Sera zemini ısıtma sistemi kurulurken termostat kullanımı da önerilmektedir. Eğer toprak sehpası üzerine kurulacak bir sistem varsa, sehpa ile yakın bir enerji beslemesine dikkat edilmelidir.

Sera, dış mekanda ise ısının korunması için çerçeve konstrüksiyonu sıkı olmalıdır. Kenarların, toprak gibi ısıyı koruyan bir malzemeyle korunması gerekir.

EHT Mühendislik, zemin ısıtma sistemlerini yüksek kaliteyle sunarak uzun ömürlü, masrafsız kullanım imkanı sunmaktadır.